De Dunantbuurt: 240 nieuwbouwwoningen in Amsterdam

In 2015 zijn de woningen in de Henri Dunantbuurt in Amsterdam-West gesloopt en is er plaats gemaakt voor een mix van koop-, sociale huur- en vrije sectorwoningen. Een nieuwbouwproject van Slokker Bouwgroep B.V. met een eindresultaat van gezamelijke parkeergelegenheid én maar liefst 240 nieuwbouwwoningen, waarvan 138 appartementen en 102 grondgebonden woningen. Het aangewezen architectenbureau heeft samen met de bewoners een nieuw ontwerp voor de buurt gemaakt, zodat ook zij inspraak hadden bij hun nieuwe woningen.

Niet alleen heeft Slokker Nederlandse vakkrachten van de Haldu Groep aan het werk, maar ook buitenlandse metselaars zijn momenteel druk bezig. Uitvoerder Co Bekker: “Voor dit project hebben wij het metselwerk uiteindelijk niet kunnen uitbesteden, omdat we op de markt geen geschikte metselpartner vonden. Het gebrek aan goede metselaars begint steeds meer op te spelen, blijkt toch wel. In eerste instantie hebben we enkele woningbouwblokken van het project gerealiseerd met vakkrachten uit mijn netwerk en dat van Slokker. Maar het werk bestaat uit hoogbouw, appartementen, laagbouw en gekoppelde hoogbouw appartementen. Al doende bleef het nog steeds moeilijk om metselbedrijven te vinden die dit project konden aannemen. Uiteindelijk kwamen we in contact met Haldu Groep. We hebben al goede ervaringen met hen als het aankomt op timmerlieden. We hebben hen toen onze vraag voor metselaars voorgelegd. Dat hebben ze voortvarend opgepakt. Inmiddels hebben we op het project in de Dunantbuurt circa 35 buitenlandse metselaars werken, voornamelijk afkomstig uit Polen.”

Hoe presteren onze werknemers volgens Co Bekker, hoofduitvoerder van Slokker Bouwgroep B.V.?
Over de kwaliteit van de buitenlandse metselaars zegt Co Bekker het volgende: “Kwaliteit bestaat uit twee zaken: het tempo van metselproductie en de visuele kwaliteit van het metselwerk. Over het tempo zijn we redelijk tevreden. Dat heeft uiteraard te maken met het door hen onder controle krijgen van het type metselwerk dat wij in Nederland hanteren. Dat is een leerproces, maar we zien de vooruitgang. Uiteraard zijn deze metselaars opgeleid door Haldu Groep en deden zij al ervaring op bij een project in IJburg. Zij worden aangestuurd door een Nederlands sprekende Duitse voorman, ook in dienst van Haldu Groep. Die tweetaligheid van deze Haldu medewerker lost alle mogelijke taal- en dus communicatieproblemen op, want enkele Polen in de groep spreken Duits. Juist de communicatie is van groot belang als je buitenlandse metselaars aanneemt. Je wilt goed uit kunnen leggen wat de werkinstructies zijn, maar ook op het gebied van veilig werken is het cruciaal dat je elkaar verstaat. Werken met buitenlandse metselaars vanuit Haldu Groep biedt, gezien de schaarste, in mijn ogen uitkomst. Zelf denk ik, en dat is mijn persoonlijke mening, dat we niet meer zonder deze buitenlandse collega´s kunnen. Haldu Groep zorgt ervoor dat de buitenlandse werknemers op tijd komen en voorzien zijn van de goede gereedschappen.”

Bijzonderheden project:
Voordat de nieuwbouw van start kon gaan, moesten sloopwerkzaamheden verricht worden. Dit leverde helaas direct wat vertraging op. Er zaten namelijk vleermuizen in de kap- en spouwconstructies. Reinold Jansen: “Oorspronkelijk zouden we in september 2015 met de bouwwerkzaamheden starten. Echter, in de bestaande flats werden vleermuizen aangetroffen in de kap- en spouwconstructies. Deze diersoort is beschermd. Dus voordat we konden starten met het sloopwerk, moesten er voorzieningen worden getroffen om de vleermuizen op te vangen. Zodoende konden we  pas in december 2015 beginnen met de bouwwerkzaamheden.”

  • Locatie Henri Dunantbuurt in Amsterdam
  • Loopduur december 2015 - mei 2017
  • Stadium In uitvoering
  • Opdrachtgever Slokker Bouwgroep B.V.